Studije slučajeva

Ova sekcija sajta sadrži različite aspekte kršenja zakona od strane kako investitora, tako i institucija države zaduženih za sprovođenje zakona iz oblasti urbanizma. Razne studije slučajeva prezentovane u ovoj sekciji ukazuju na nedostatak političke volje za dosljednu i efikasnu primjenu Zakona.

Počev od nadgledanja implementacije planske dokumentacije, kontrole stanja na terenu, primjene kaznenih odredbi Zakona i krivičnog procesuiranja onih koji su  prekršili Zakon, bilo invesitora ili ljudi zapolslenih u institucijama države, koji su prekršili Zakon.

ZIB – UNOSNA KOMPEZACIJA
Istražujući poslovanje barske građevinske kompanije “Zavod za izgradnju Bara” – ZIB i njenog vlasnika, predsjednika Opštine Bar, Žarka Pavićevića, MANS otkriva na koji način je Pavićević došao do veoma vrijednih parcela u samom centru grada i kako je koristići svoju poziciju, kroz izmjene planske dokumentacije,  za sebe i svoju kompaniju povećavao profit od izgradnje stanova za tržište.

ZIB – ZGRADA E-3A
Podaci do kojih je došao MANS upućuju na sumnju da je barski gradonačelnik, Žarko Pavićević imao više nego dobru podršku nadležnih državnih organa u legalizaciju sedmospratnice u centru grada koju je gradio sa investitorom Miodragom Đurovićem.

LONGRUN INVEST
MANS otkriva još jednu moguću zloupotrebu službenog položaja barskog gradonačelnika, Žarka Pavićevića. Nakon što su kompaniji „Longrun invest“ prodate dvije parcele u užem centru Bara, Pavićević je izmjenama plana omogućio ovoj kompaniji da višestruko uveća vrijednost svojih parcela i legalizuje u međuvremeno sagrađene zgrade.

TOPOLICA 1 – PLANOM DO VEĆEG PROFITA
Podaci do kojih je došao MANS ukazuju na sumnju da je barski gradonačelnik zloupotrijebio službeni položaj tako što je iniciranjem izmjena planske dokumentacije, te povećanjem spratnosti ucrtanih objekata, omogućio kompaniji Aca Đukanovića da značajno poveća vrijednost zemljišta koje je ranije kupljeno od Opštine Bar.

ZIB – G-13
Slučaj poslovne saradnje sa Poštom Crne Gore, te način na koji je vremenom povećavana spratnost objekta G-13, otvara ogroman prostor za sumnju da barski Gradonačelnik Žarko Pavićević koristio svoju poziciju i ovlašćenja kako bi za svoju kompaniju obezbijedio što veći profit.

ZIB – 275.178 m2
Ova studija ukazuje na sumnju kompanija ZIB u vlasništvu barskog gradonačlenika, pomognuta od strane bivšeg načelnika barske Uprave Novice Vučkovića, nezakonito prisvojila vrijedno zemljište, ukupne površine preko 270.000 m2.

FADIS C-10
Ova studija slučaja detaljno opisuje na koji način je izigrana procedura prenosa prava nad građevinskim zemjištem, i kako je izmjenom planova udvostručena korist za investitora a na štetu javnog interesa. Studija takođe ukazuje i na opasnost od koncetrisanja ovlašćenja za donošenje odluka u okviru pojedinih javnih funkcija, u ovom slučaju funkcije predsjednika Opštine Bar.

VALDANOS
Studija slučaja ukazuje na niz propusta koji su napravljeni u tenderskom postupku za dugoročni zakup preko 3,5 miliona kvadratnih metara zemljišta u uvali Valdanos, kao i na netransparentnost postupka i nespremnost Vlade da omogući pristup informacijama.

ZAVALA
Studija dokumentuje uključenost aktuelnog potpredsjednika Vlade, Svetozara Marovića u nezakonitu izgradnju turističkog kompleksa Zavala i otkriva kompleksnu mrežu povezanih lica i kompanija koja je mogla biti iskorištena kako za eliminisanje konkurencije i stvaranje građevinskog kartela, tako i za vršenje pritiska na institucije da tolerišu kršenje zakona.

ADA BOJANA
Devastacija ušća rijeke Bojane predstavlja još jedan od plastičnih primjera nadmoći nelegalnih graditelja nad državnim aparatom koji i sam aktivno učestvuje u kršenju zakona i propisa. Preko 400 nelegalno sagrađenih objekata se i dalje nalazi na crnogorskoj strani delte Bojane.

LIPCI
Ova studija slučaja pokazuje da država nije sposobna ni voljna da zaštiti svjetsku kulturnu baštinu na teritoriji Crne Gore od devastacije profitom motivisanih tajkuna.