Procesuiranje korupcije LUPA

Kako su Kalići unosili prljavi novac u zvanični platni promet

KalićiCrnogorska komercijalna banka (CKB) je u periodu od 2005. do 2009. godine povezanim kompanijama Safeta Kalića odobrila 5,3 miliona eura kredita koji su u najvećoj mjeru vraćani kroz uplate gotovog novca za koje tužilaštvo sumnja da je stečen prodajom narkotika, pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Kako je Kalić kupio “Turjak”

safet-kalicIstraživački centar MANS-a otkriva na koji način je Safet Kalić za neuporedivo manju cijenu od stvarne vrijednosti kupio “Turjak” koje je od strane državnog tužilaštva označeno kao jedno od preduzeća koje je služilo za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Kako je Safet Kalić vraćao kredit

Safet KalicNačin na koji su kompanije Safeta Kalića i njegove porodice vraćale državni kredit otvara ogroman prostor za sumnju da je i ta vrsta kredita korišćenja za pranje novca štečenog kriminalnim aktivnostima. Zahvaljujući dokumentaciji o poslovanju Kalićevih kompanija dok kojih je došao, Istraživački centar MANS-a otkriva kako je državni kredit od oko 300.000 eura, Kalić vraćao na račun Državnog trezora Crne Gore kroz seriju sumnjivih transakcija između svojih kompanija i uplata gotovine.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Ostrvo Sveti Nikola paravan za šverc cigareta

20 Dec 2012_DSC_0035Pišu: Miranda Patrucić (OCCRP), Dejan Milovac (MANS) i Lorenzo Bodrero (IRPI)

Rano uveče 15. aprila 2012. godine, luka Bari u Italiji primila je preko radija hitan poziv za pomoć. Poziv su uputila dvojica Talijana koji su javili da su imali nesreću na moru.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Crna Gora: Kupovina raja (II dio)

urlPlanovi da se Budva pretvori u Monte Carlo su propali, a poreznim obveznicima ostalo je da vrate dug.

Piše: Miranda Patrucić (OCCRP)

Srbijanski biznismen Stanko Subotić planirao je graditi luksuzna odmarališta i Budvu pretvoriti u novi Monte Karlo te je za to kupio jednu od najljepših parcela zemljišta na Jadranu. Pri tome su njegove firme od banke u vlasništvu porodice premijera Crne Gore dobile najmanje 21 milion eura u problematičnim kreditima koji često nisu bili osigurani ili su predviđali otplatu punog iznosa na kraju roka. Ta praksa je dovela u nezavidan položaj kako banku tako i Subotića budući da je on bio jedan od njenih najvećih dužnika. Pad njegovih firmi je mogao značiti i kolaps banke koja je također operisala velikim količinama državnog novca.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Zašto Vlada ne raskida privatizacioni ugovor za petrovački hotel

HotelASJedan od ključnih razloga što crnogorska Vlada već godinama odbija da raskine privatizacioni ugovor za petrovački hotel ’’AS’’, najvjerovatnije leži i u činjenici da se iza navodnih strateških partnera kriju domaći igrači, što je recept koji je do sada u domaćoj privatizaciji korišćen kada je trebalo sakriti porijeklo kapitala, otkrivaju najnoviji podaci do kojih je došao istraživački centar MANS-a.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Popović spremio novu šarenu lažu

Datum:30/11/2011 | Kategorija: Procesuiranje korupcije LUPA | 2 Komentara »

Danilo PopovicNa vanrednom Kongresu Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koji će se održati danas u Podgorici, trebalo bi da bude izabrano novo rukovodstvo uprkos tome što prethodno nijesu održani izbori na svim nivoima kao što bi trebalo po Statutu, da je SSCG bankrotirao a njegov dug dostigao cifru od milion eura, te činjenice da su njegovi lideri pod istragom zbog šest krivičnih prijava koje su protiv njih podnijele kolege za zloupotrebu službenog položaja.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Tužioci pošteđeni disciplinske i krivične odgovornosti

Datum:29/08/2011 | Kategorija: Procesuiranje korupcije LUPA | Nema Komentara »

Ranka ČarapićIstrajavanje na krivičnom gonjenju za bagatelna dijela, neracionalno trošenje novca iz državnog budžeta, ignorisanje štete nastale krivičnim dijelom, ne prepoznavanje nadležnosti, optužnice bez dokaza, nepostupanje po službenoj dužnosti, bježanje ili zataškavanje slučajeva u kojima su osumnjičeni bliski državnoj eliti….

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Miodrag Davidović po treći put među željezarcima

Datum:22/08/2011 | Kategorija: Procesuiranje korupcije LUPA | Nema Komentara »

Miodrag Davidovic“Ponudićemo Vladi da naši partneri kupe Rudnike boksita i KAP,” poručio je nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik Neksana, proglašavajući prije nekoliko dana spas od bankrota Željezare kojom on i njegova kompanija, po drugi put, upravljaju od kraja aprila.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Šta se krije iza statistike pravosnažnih presuda za korupciju

korupcijaGotovo svakodnevno crnogorski zvaničnici se tokom diplomatskih posjeta ili propitivanja iz Brisela pohvale učinkom pravosuđa u borbi protiv korupcije, odnosno procesuiranjem i kažnjavanjem onih što zloupotrebljavaju ovlašćenja zarad lične koristi.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije