Nepotizam i klijentelizam u Crnoj Gori LUPA

Kako je Aco Đukanović kupio palatu Ivanović u dobroti

Aco DjukanovicNajpoznatiji brat u Crnoj Gori, Aco Đukanović, pod sumnjivim okolnostima je postao vlasnik Vile Ivanović u Kotoru, gdje navodno uskoro namjerava da se useli.

Dokazi do kojih su došli „Pod lupom“ i MANS pokazuju da je palata u Dobroti 20. oktobra 2007. promjenila tri vlasnika i na kraju dopala njemu.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Nepotizam i klijentelizam u crnogorskoj politici

miljan-i-miomir-mugosa-1 Prošlomjesečni napad Miomira i Miljana Mugoše na fotoreportera i zamjenika glavnog urednika Vijesti, Borisa Pejovića i Mihaila Jovovića ima još jednu neobičnu dimenziju. Rijetka su, naime, u Evropi mjesta nalik na Podgoricu čiji stanovnici mogu doživjeti da ih pesnicama i vatrenim oružjem napadnu: poslanik, gradonačelnik, član najvišeg rukovodstva vladajuće stranke, diplomata, predsjednik Skupštine jedne banke i prvi čovjek najvećeg fudbalskog kluba. A sve to oličeno u dvije osobe koje su istovremeno i u krvnom srodstvu – otac i sin.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Nepotizam i klijentelizam na univerzitetima i fakultetima u Crnoj Gori

etf1Jedini državni Univerzitet u Crnoj Gori dobio je na aprilskoj Konferenciji ministara obrazovanja dvojku za kvalitet, dok je u izvještaju sa ministarskog skupa u Londonu 2007. godine konstatovano da je “Univerzitet Crne Gore individualno politički vođen”. Ovaj zaključak nije iznenadio upućene u univerzitetsko-političke šeme u Crnoj Gori, a najnižu ocjenu za kvalitet, objašnjavaju kao posljedicu dugogodišnjeg otvorenog, ali i prikrivenog političkog uticaja, odnosno veza koje se definišu kao nepotizam.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Nepotizam i klijentelizam u viskom obrazovanju

index Crna Gora će uskoro dobiti treći univerzitet, sa sjedištem u Donjoj Gorici. Vlasnici su bivši profesori državnog Veselin Vukotić i Dragan Vukčević, predsjednik DPS i premijer u petom mandatu Milo Đukanović, kao i biznismen Tomislav Čelebić. Dugogodišnji prijatelji, poslovni saradnici na mnogim državnim projektima i u vladinim tijelima, otvorili su nedavno i peti fakultet, čime su stekli zakonski uslov za podnošenje zahtjeva za akreditaciju i licenciranje univerziteta.

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije

Nepotizam i klijentelizam u Crnoj Gori

stop-hammer-time Dok u zvaničnim izjavama predstavnici institucija  demantuju da se u Crnoj Gori može  govoriti o nepotizmu,  faktičko stanje pokazuje da se po prvim saradnicima urednika, državnika, direktora, može lako utvrditi da li je šef  iz  Kuča, Vasojevića, Pive, Žabljaka, Njeguša…

……………………………………………………………………………………………………………….detaljnije